Artistiek zwemmen

Artistiek zwemmen is een sport die nog vaak sterk onderschat wordt. Niet alleen alleen is een bepaald gevoel voor ritme vereist, deze sierlijke sport vereist ook lenigheid, kracht, lichaamscontrole en uithouding. Tijdens de wedstrijden worden je prestaties beoordeeld tijdens de uitvoering van figuren, technische routines en vrije routines. Hoewel synchroonzwemmen of artistiek zwemmen vooral bekend staat als een teamsport worden routines ook als solo of in duet uitgevoerd.

Geschiedenis

Artistiek zwemmen, ook wel bekend als kunstzwemmen of waterballet kent zijn oorsprong in de laat negentiende eeuw en werd destijds beoefend door mannen die hun kunstjes zoals salto's en rollen demonstreerden in het water. In een latere fase werd er muziek aan toegevoegd en sprak met niet langer van 'trick zwemmen' maar van figuurzwemmen.

Een echte doorbraak van de sport zoals we die vandaag kennen kwam er tijdens de wereldtentoonstelling van Chicago in 1934. In Europa werd de sport pas echt bekend na WOII, voornamelijk door musicals waarin Esther Williams als zwemmende ballerina optrad. Tijdens de Olypmische Spelen van London in 1948 was 'waterballet' opgenomen als demonstratiesport maar het zou nog tot de spelen in Los Angeles van 1984 duren voordat de eerste Olympische medailles gewonnen konden worden.

De geschiedenis van Synchro Club Bree gaat terug tot midden jaren 80. In 1984 volgden enkele zwemfanaten de cursus "Initiator Kunstzwemmen", georganiseerd door BLOSO. Deze cursus gaf hen de nodige motivatie om een eigen club op te richten in Bree. Na een aarzelende start werd er stap voor stap gebouwd aan de toekomst van onze club. De vele jaren hard werk resulteerden tot een respectabele club die behoort tot de top in België. Momenteel telt onze club zo'n 85 leden en 17 gemotiveerde trainsters.

Tot wie richten we ons

Onze club richt zich tot meisjes en jongens (5-8 jaar) die al een eindje kunnen zwemmen. In de maand september organiseren we twee startdagen waarop we een kleine test afnemen. Zie je het daarna nog zitten, dan kan je vier gratis kennismakingslessen volgen waarin je alvast kennismaakt met enkele basistechnieken. Van deze basis wordt de opleiding gestart. Het begin van de opleiding bestaat uit het verfijnen van de verschillende zwemslagen zoals crawl, rugcrawl, dolfijn en schoolslag. Hierop volgt dan het aanleren van de basistechnieken van het kunstzwemmen. Wanneer de meisjes deze voldoende onder de knie hebben, wordt begonnen met het aanleren van de technische oefeningen.

Groepen

Net zoals andere bij sporten wordt in het artistiek zwemmen gewerkt met leeftijdscategorieën. Vanaf de miniemen wordt er deelgenomen aan wedstrijden.

Startersbasisgroep - beginnelingen
Novicenbasisgroep - gevorderden
Pré-miniemenbasisgroep - gevorderden
Miniemen8 - 12 jaar
Kadetten13 - 15 jaar
Junioren16 - 17 jaar
Senioren+18 jaar
Masters+25 jaar
GirlsNiet competitie-groep
LadiesNiet competitie-groep

Lidgeld

Jaarlijks wordt, afhankelijk van de leeftijdsgroep, lidgeld gevraagd. Nieuwe leden (van 5 tot 8 jaar) mogen 4 kennismakingslessen volgen.

Een tweede lid van eenzelfde gezin krijgt 12,50 euro en een derde lid 25 euro korting.

Contact

 • Sportlaan 4
  3960 Bree (B)

  KBO BE 0429.809.176
  IBAN BE17 9531 0593 8921
  BIC CTBKBEBX

 • Zin om eens een kijkje te komen nemen? Aarzel niet en spring gerust eens binnen tijdens één van onze trainingen in zwembad 'De Sprink', Sportlaan 4 in 3960 Bree (B)

  Woensdag: van 17u00 tot 19u00
  Vrijdag: van 18u00 tot 20u00
  Zaterdag: van 10u00 tot 16u30
  Zondag: van 08u00 tot 10u00

 • Zit je nog met een vraag? Behalve binnenspringen tijdens één van onze trainingen kan je natuurlijk ook altijd een berichtje sturen op bovenstaand adres. we nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.